Een unieke trailrun met een bijzonder verhaal

Onze trailrun loopt niet enkel door een uniek natuurgebied, hij heeft ook een bijzondere voorgeschiedenis. Op 20 oktober 2019 organiseerde Kalmthoutenaar Piet Broos de allereerste Heideloop. Hij nam dit initiatief 5 jaar na het overlijden van zijn vrouw Martine. De heide als plek om in gedachten bij haar te zijn.

De eerste Heideloop kende een grote opkomst en werd een fantastische dag. Een warme herinnering die Piet heel erg koestert. De opbrengst van de Heideloop schonk hij integraal aan Kom op tegen Kanker, als ultiem eerbetoon aan zijn overleden vrouw.

Een half jaar later in april 2020 kwam de Heideloop opnieuw ter sprake tijdens een babbel tussen Piet en zijn buurman Eric Costermans. Eén en één werden plots drie. Voor hun deelname aan de Roparun, een sponsorloop van Parijs naar Rotterdam, was Eric met de “Kalmthoutse Loopvrienden” op zoek naar een sportief initiatief om een goed doel te ondersteunen. Het idee van de Trailrun Kalmthoutse Heide was geboren.  

De “Kalmthoutse loopvrienden” vormen een warme vriendengroep van een vijftiental loopfanaten die elkaar wekelijks ontmoeten op en naast de piste van de Kalmthoutse atletiekclub ACK. Doorheen het jaar lopen ze samen marathons, trails en crossen in België en in het buitenland. Maar zowat elke zondagmorgen trekken ze in groepjes de bossen en het heidegebied in op de grens van Nederland en België voor een duurloop van meer dan twintig kilometer. Na al die jaren kennen ze de ongebaande paden naar de meest afgelegen plekjes en schilderachtige vennetjes van dit unieke natuurgebied als hun broekzak.

Vanuit die kennis en ervaring tekenden ze in 2020 het parcours van de eerste “Trailrun Kalmthoutse Heide” uit, en zo kreeg de Heideloop van Piet Broos, een jaarlijks vervolg.

Voor de eerste editie van deze trailrun moesten de “Kalmthoutse loopvrienden” al hun creativiteit inzetten om er ondanks de coronabeperkingen een onvergetelijk event van te maken. De tweede en derde editie werd de start aan de splinternieuwe kantine van voetbalclub Heibos georganiseerd en werd het evenement nog feestelijker en gezelliger.

Want dat is waar het in deze Trailrun Kalmthoutse Heide om draait: niet om de competitie, maar om de natuurbeleving, de gezelligheid en om het leven van mensen met een ziekte of een beperking een beetje te verlichten.